برج طغرل

در این مقاله با برج طغرل آشنا می شوید.
اگر به دنبال یک سفر نیمروزه و نزدیک به تهران هستید، پیشنهاد ما به شما ریگردی است. شهر ری یکی از نزدیکترین مقاصد به تهران است که میتواند تجربه خوبی را برای شما به همراه داشته باشد. یکی از مقاصد زیبا و تاریخی که میتوانید سفر خود را با آن شروع کنید برج طغرل است.
تاریخچه برج طغرل
برج طغرل که به برج خلیفه یزید نیز شهرت دارد یکی دیگر از بناهای تاریخی شهر باستانی ری میباشد که از دوره سلجوقیان به یادگار مانده است. بنای این برج در منطقه ابن بابویه شهرری و در باغی زیبا قرار دارد. این برج ستارهای شکل از ۲۲ گوشه و یا ۴۴ ضلع تشکیل شده و نمای داخلی آن با هنر معماریان سلجوقی دایره ای به نظر میرسد. در گذشته این برج دارای گنبدی مخروطی شکل بوده است. ارتفاع برج در حال حاضر حدود ۲۰ متر است که در فضایی تقریبا ۵۰ متری با قطر خارجی ۱۵ متر بنا شده است. سبک معماری این بنا سبک رازی است که در قرن سوم آغاز و در قرن پنجم هجری به اوج و شکوفایی خود رسید.
علت نامگذاری برج طغرل به دلیل مقبره موجود در این بنا است که به طغرل بیک سلجوقی موسس سلسله سلجوقیان نسبت داده میشود، البته این مقبره محل بحث بسیاری است و عده ای این مقبره را متعلق به طغرل نمیدانند و آنرا مدفن خلیل سلطان از فرزندان تیمور لنگ و همسر وی میپندارند.
از لحاظ کاربری برای برج طغرل موارد زیر ذکر شده است:
روشنایی و راهنمایی مسافران: با توجه به محل قرار گیری برج طغرل در مسیر جاده ابریشم، گفته میشود هدف اصلی بنای این برج روشن نمودن آتش در باروی بلند آن و روشن ساختن مسیر بوده است. این برج در روزها نیز بسیاری از احتیاجات مسافران را مرتفع میساخته است.
ساعت آفتابی: به گفته برخی محققین کنگرههای موجود در اطراف این برج متناسب با مسیر حرکت خورشید سایههایی متناظر ایجاد نموده و به وسیله آن میتوانستند زمان را متوجه شوند. هرچند عدهای دیگر این باور را قبول ندارند.
معماری برج طغرل
بیش از ۹۰۰ سال از احداث برج میگذرد و پابرجایی این برج نشان از استحکام و هنر معماری دوره سلجوقی دارد. سازنده این برج در کناره های کف برج کانالهای گذر هوایی تعبیه کرده است که موجب محافظت آن در برابر رطوبت و خرابی آن میشود. علاوه بر این ساختمان برج به نحوی بنا شده است که موجب طنین صدا میگردد.
نخستین مرمت این بنا در سال ۱۳۰۱ به دستور ناصرالدین شاه قاجار و توسط حاجی ابوالحسن معمارباشی صورت گرفته است. معمارباشی لوحی مرمرین بر سر در برج قرار داده است. اگرچه این بازسازی برج را از تخریب محافظت نمود اما باعث از بین رفتن ظرافتکاری های قدیمی و بقعه کتیبه کوفی گردید. وی اطراف برج را باغی مصفا ساخت که نام طغرلیه بر آن نهاده اند.
در حیاط شمالی باغ حوض آب مستطیلی کوچکی ساخته اند و در ضلع غربی این حوض آرامگاه «میر سید محمد طباطبایی» استاد فرهنگ و ادبیات فارسی که مقالاتی در خصوص برج طغرل نیز منتشر نموده است، قرار دارد. مقبره وی که از سنگ مرمر سفید ساخته شده است ابتدا یک مستطیل و سپس یک هشت ضلعی منتظم که بر اضلاع آن نگاره هایی از گلهای درخت زندگی بصورت برجسته حجاری شده و در قسمت بالایی نیز هشت ضلعی دیگری قرار دارد که بر بالای آن سنگ قبر بصورت مربع شکل جای گرفته است.
اگر قصد تهرانگردی دارید میتوانید برای یافتن بهترین اقامتگاهها و دریافت اطلاعات بیشتر با آژانس گردشگری هفت سپهر به عنوان مجری رزرواسیون هتل، ویلا و اقامتگاههای تهران از طریق شماره تماس ۰۲۱۸۸۶۸۵۸۵۲ در ارتباط باشید.