مسجد شیخ لطفالله؛ بنایی هنرمندانه که در ضلع شرقی میدان نقش جهان اصفهان قرار گرفته است. این مسجد علاوه بر شاهکار معماری خود دارای وجه تمایزی شاخص با سایر مساجد ایران است و آن اینکه در این مسجد هیچگونه صحن و منارهای وجود ندارد.
مسجد شیخ لطفالله حدود ۴۰۰ سال پیش و در دوره صفوی، به دستور شاهعباس به افتخار حضور شیخ لطفالله جبل عاملی ساخته شده است. شیخ لطفالله جبل عاملی روحانی شیعه و پدر زن شاه عباس بوده است. وی همچون شیخ بهایی، به وسیله شاه عباس از لبنان به ایران مهاجر نموده است.
با توجه به اهمیت مذهب و تشیع در دوره صفویه، این حکومت ارزش ویژهای برای علمای شیعه قائل بوده است. از این رو پس از ورود شیخ لطفالله، مسجد شیخ لطفالله در محل زندگی وی بنا نهاده شد.
معماری مسجد شیخ لطفالله
طرح مسجد شیخ لطفالله، همزمان با اجرایی شدن نقشه چهارباغ ریخته شد و طی ۱۸ سال توسط استاد معمار محمدرضا اصفهانی به بهرهبرداری رسید.
سردر مسجد شیخ لطفالله با هنر معرق تا سال ۱۰۱۱ ساخته شد و احداث بنا و کاشیکاریهای آن تا سال ۱۰۲۸ قمری به طول انجامید. نکته متمایز کننده این مسجد با سایر مساجد، نداشتن مناره و شبستان است، به طوری که ورودی این مسجد با پله آغاز میشود.
یکی دیگر از ویژگیهای منحصر به فرد معماری این مسجد چرخش ۴۵ درجه نسبت به محور شمال-جنوب و قبله است که با هنر معماری ویژه آن هیچ اثری از این چرخش از بیرون مشاهده نمیشود. موضوعی که با تعبیه شدن راهروئی کاشیکاری شده با کاشیهای هفت رنگ پوشش داده شده است. پس از گذر از این راهرو که از ورودی بنای مسجد شیخ لطفالله شروع میشود، به محوطه اصلی و زیر گنبد مسجد میرسیم. گنبد این مسجد به دلیل عظمت، ویژگیهای فرمی و تزئینات منحصربهفرد آن، یکی از زیباترین گنبدهای مساجد ایران است.
یک شاهکار معماری که در این مسجد به چشم میخورد طراحی طاووسی در مرکز داخلی این گنبد است که نورهای ورودی از طاق بالایی ورودی مسجد، تکمیل کننده پرهای طاووس است.
در قسمت بالای ورودی راهرو یک گشودگی برای روشنایی عمومی و روشنایی محراب وجود دارد. برای روشنایی کلی مسجد شیخ لطفالله نیز ۱۶ پنجره در گنبد مسجد ایجاد شده و با وجود این پنجرههای مشبک فضای داخلی شبستان با تابش نور خورشید روشن میشود.
محمدرضا بنا اصفهانی شاهکار هنری خود را در محراب این مسجد تمام نموده است. جایی که کاشیکاریهای ظریف و دو لوح داخل محراب عبارت «عمل فقیر حقیر محتاب به رحمت خدا محمدرضا ابن استاد حسین بنا اصفهانی» را به نمایش میگذارد.
کتیبههای دیگری نیز در مسجد شیخ لطف الله مزین به روایاتی از پیامبر و امام صادق با کتابت استاد علیرضا عباسی وجود دارد. علاوه برآن اشعاری دیده میشود که منصوب به شیخ بهایی گردیده است.
معمار برجسته جهانی لوییس ای کان پس از بازدید از این شگفتی هنری، تحیر خود را اینگونه بیان کرده است: «من فقط در عالم خیال و با جوهری از طلا و نقرا میتوانم چنین اثری را تصور کنم.»
اگر قصد اصفهانگردی دارید میتوانید برای یافتن بهترین اقامتگاهها و دریافت اطلاعات بیشتر با آژانس گردشگری هفت سپهر به عنوان مجری رزرواسیون هتل، ویلا و اقامتگاههای استان اصفهان از طریق شماره تماس ۰۲۱۸۸۶۸۵۸۵۲ در ارتباط باشید .